این تصویر با وضوح بالا از سیاره ما را ماهواره هواشناسی الکترو-ال ( ELEKTRO-L )روسی گرفته است. این ماهواره در مدار ثابت و در ارتفاع 36،000 کیلومتری زمین آهنگ بالای خط استوا قرار دارد و هر 30 دقیقه تصاویر با وضوح بالایی می گیرد. اما فقط دو بار در سال، در زمان اعتدال، می تواند چنین تصویری از زمین غرق در نور خورشید بگیرد.
در اعتدال، محور چرخش زمین به سمت خورشید یا بر خلاف آن کج نشده است، به طوری که نور خورشید می تواند هر دو قطب سیاره را پوشش دهد. البته، این تصویر الکترو-ال در 22 سپتامبر ، در اعتدال پاییزی نیمکره شمالی به ثبت رسیده است. برای یک لحظه در تاریخ، خورشید پشت ماهواره ی زمین آهنگ قرار گرفته است و در نتیجه٬ بازتابش نور خورشید در گذر خط استوا پدیدار شد. این پدیده در منطقه ای از زمین میباشد که این ماهواره و خورشید درست در بالای زمین قرار دارند. (انیمیشین 5 دقیقه ای).
[ یک شنبه 7 مهر 1392برچسب:اعتدال زمین,
] [ 17:16 ] [ زهرا ][
براساس نظریه نسبیت اینشتین، هیچ ذره ای که جرم سکون حقیقی بزرگتر از صفر داشته باشد نمی تواند در فضا با سرعتی بیش از سرعتی بیشتر از نور حرکت کند چرا که برای رساندن چنین ذره ای به نور، بی نهایت انرژی لازم داریم ( جرم سکون فوتون صفر است و بنابراین مشکلی با این مساله ندارد). با توجه به آنچه بیان شد می بینیم که محدودیت رسیدن به سرعت نور اساسا ممکن و میسر نیست. در این مقاله برخی از این حالت های شگفت انگیز را با هم مرور می کنیم.
.
.
.
بقیه در ادامه مطلب
ادامه مطلب
[ چهار شنبه 6 شهريور 1392برچسب:سریع تر از نور,
] [ 15:26 ] [ زهرا ][
سیاره مریخ مانند زمین دارای چهار فصل بوده و طول یک روز مریخی نیز تقریبا مشابه یک روز زمینی است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تا کنون بیش از 100 هزار داوطلب برای حضور در جمع پیشگامان نخستین مستعمره انسانی بر سطح مریخ ثبتنام کردهاند.
این گزارش برای آگاهی از شرایط دومین سکونتگاه احتمالی بشر، اطلاعاتی در خصوص این سیاره ارائه میکند.
نام این سیاره از خدای جنگ روم باستان (Mars) گرفته شده است؛ این سیاره بدلیل وجود اکسید آهن بر سطح آن، قرمز رنگ دیده می شود و به همین دلیل به سیاره سرخ نیز شهرت دارد.
ادامه مطلب
تلسکوپ فضایی هابل موفق به رصد یک سحابی بادبزن شکل آبیرنگ در صورت فلکی قیفاووس شده است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با توسعه رصدهای نجومی مدرن، امکان مشاهده محل زایش، شکل گیری و بروز تغییرات ظریف در ستارگان و سیارات جدید فراهم شده است.
در جدیدترین تصویر تهیه شده توسط تلسکوپ فضایی هابل، نقطه درخشانی در لبه ساختار بادبزن شکل آبی رنگ دیده می شود که در حقیقت ستاره جوانی به نام V*PV Cephei یا به اختصار PV Cep است.
این منطقه بدلیل ساختار بادبزن شکل سحابی GM 1-29، یکی از اهداف مورد توجه منجمان آماتور محسوب می شود؛ سحابی Gyulbudaghian یا GM 1-29 در حال تغییر شکل مداوم بوده و درخشش نور ستاره نیز در طول زمان تغییر می کند.
تصاویر تهیه شده از ستاره PV Cep در سال 1952 نشانگر یک رگه مبهم شبه سحابی، مانند دم یک دنباله داشت که در تصاویر 25 سال بعد ساختار بادبزن شکل سحابی کاملا نمایان شد.
زمان 25 سال دوره بسیار کوتاهی در بازه زمانی کیهانی محسوب میشود، به همین دلیل اخترشناسان معتقدند که این رگه اسرارآمیز یک پدیده موقت مانند بقایای یک فوران عظیم ستارهای، مشابه فورانهای خورشیدی در منظومه شمسی است؛ تغییر درخشش ستاره نیز احتمالا با شروع فاز سوختن هیدروژن که به معنای رسیدن ستاره به مرحله بلوغ و تکامل است، مرتبط است.
به نظر می رسد که ستاره PV Cep در دیسکی از گرد و غبار و گاز محاصره شده است که باعث ممانعت از فرار نور در جهات مختلف میشود؛ بنابراین ساختار بادبزن شکل نتیجه فرار نور ستاره از این دیسک و تابش آن بر روی سحابی است.
ستاره PV Cep در صورت فلکی قیفاووس در فاصله یک هزار و 600 سال نوری با زمین واقع شده است.
ستاره PV Cep بشکل نقطه درخشان در لبه سحابی بادبزنی
* تلسکوپ فضایی هابل در بیست و سومین سالگرد استقرارش در مدار زمین، تصویری زیبا از سحابی سر اسب را منتشر کرده است.
تصویر غبار و گاز این سحابی زیبا و متمایز این بار در نور مادون قرمز منتشر شده است، که هدیه زیبایی از سوی هابل به طرفدارانش میباشد. این سحابی تاریک در ابر مولکولی شکارچی است که نزدیک به شرقیترین نقطهٔ صورت فلکی جبار ( شکارچی ) قرا گرفتهاست و ۱۵۰۰ سال نوری تا زمین فاصله دارد.
تلسکوپ فضایی هابل ، تلسکوپی است که در آوریل سال ۱۹۹۰ میلاد به فضا فرستاده شد. هابل در طول این سالها با نمایان کردن جلوههای شگفتانگیزی از عالم، به سؤالات بسیاری پاسخ گفتهاست. این تلسکوپ تاکنون صدها هزار تصویر از اجسام آسمانی و کهکشان ها را به زمین ارسال کرده است. این تلسکوپ هر ۹۷ دقیقه در ارتفاع ۵۶۸ کیلومتری با سرعت حدود ۲۸ کیلومتر در ساعت دور زمین گردش می کند. هابل انرژی مورد نیاز خود را از طریق دو پانل خورشیدی خود از خورشید بدست می آورد
ادامه مطلب رو ببینید
ادامه مطلب
[ شنبه 31 فروردين 1392برچسب:هابل , سحابی کله اسبی,
] [ 17:11 ] [ زهرا ][
گذر سیاره ی زهره از مقابل خورشید
گذرهای سیارهای از مقابل خورشید از پدیدههای کمیاب آسمان هستند که از دید ناظر زمینی تنها برای دو سیاره تیر و ناهید (سیارات داخلی مدار زمین) رخ میدهد.
ماه گرفتگی که از ایران قابل مشاهده نبود
ماه گرفتگی کامل شنبه 19 آذر (10 دسامبر) سال 91 از ساعت 14:06 به وقت جهانی از آسیا آغاز شد و در حدود یکساعت به طول انجامید.
مشاهده دنبالهدار "پن" در آسمان ایران
دنبالهدار "پن" در روز 6 ژوئن با استفاده از آرایه تلسکوپی 1.8 متری در هاوایی کشف شد که در زمان کشف قدر (درخشندگی) این دنبالهدار بیشتر از 6 بوده که قابل مشاهده با چشم غیر مسلح نبوده است.
ادامه مطلب
[ یک شنبه 4 فروردين 1392برچسب:مشاهده مهمترین رویداد نجومی قرن در سال 91 + عکس,
] [ 17:37 ] [ زهرا ][
به تازگی نقشهای از مشتری توسط ناسا منتشر شده است که نه تنها دقیقترین نقشه رنگی سراسری است که تا کنون از مشتری تهیه شده، این سیاره را از نمایی متفاوت به تصویر میکشد.
به گزارش علم پرس به نقل از خبرآنلاین؛ بشقاب رنگارنگ زیبایی که در عکس زیر میبینید، در واقع سطح بزرگترین سیاره منظومه شمسی است. این نقشه رنگارنگ از مشتری، به کمک تصاویر دوربین زاویه بسته نصب شده بر روی فضاپیمای کاسینی ناسا تهیه شده است. کاسینی در حین ماموریت خود به سوی زحل، از کنار این غول منظومه شمسی عبور کرد و این عکسها را در دسامبر ۲۰۰۰ / آذر ۱۳۷۹ از مشتری تهیه کرد. اگرچه کوچکترین عارضه قابل مشاهده در عکس حدود ۱۲۰ کیلومتر پهنا دارد، اما این عکسها دقیقترین نقشههای رنگی سراسری هستند که تا کنون از مشتری تهیه شده است.
به گزارش وایرد، این نقشه از ترکیب ۳۶ عکس ساخته شده است. طی ۹ ساعتی که مشتری در زیر سفینه مشغول گردش بود، هر ساعت عکسهایی دوتایی در دو رنگ مختلف توسط دوربین گرفته میشد که نیمکرههای شمالی و جنوبی مشتری را پوشش میداد. اگرچه تصاویر خام تنها از دو رنگ با طول موجهای ۷۵۹ نانومتر (نزدیک به فروسرخ) و ۴۵۱ نانومتر (آبی) تشکیل شده بودند، اما رنگهای نقشه نزدیک به همانهایی هستند که انسان هنگام خیره شدن به مشتری مشاهده میکند.
این نقشه تنوعی از عوارض ابری رنگی را نشان میدهد، که شامل نوارها و کمربندهای موازی قرمز قهوهای و سفید، لکه قرمز مشتری، نواحی آشفته چند لختهای، بیضیهای سفید و چندین گرداب کوچک است. نوارهای سفید، ابرهای مرتفعتر و سردتر جو مشتری هستند و کمربندهای قهوهای، ابرهای گرمتر و پستتر جو مشتری. بسیاری از این ابرها به دلیل کشش و چینخوردگی دائمی ناشی از بادهای مشتری، به صورت رگه و موج دیده میشوند. عوارض آبی خاکستری اطراف لبه نوار روشن مرکزی «لکههای داغ» استوایی هستند؛ سامانههای هوایی که کاوشگر گالیله ناسا برای انجام تحقیقات بیشتر وارد یکی از آنها شد. لکههای روشن کوچک درون نوار نارنجی شمال استوای مشتری، طوفانهای آذرخشی هستند. نواحی قطبی از شفافیت کمتری برخوردار هستند چرا که نگاه کاسینی به آنها از میان مه جوی ضخیمتر و با زاویه بوده است.
علم پرس
[ پنج شنبه 19 بهمن 1391برچسب:مشتری از نمایی متفاوت,
] [ 20:29 ] [ زهرا ][
یکی از بزرگترین توفانهای سطح سیاره زحل ممکن است در نهایت در اثر خفگی با دنباله خود آرام شده باشد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، پژوهش جدید دانشمندان نشان داده که توفان عظیم بهاری که برای 267 روز در سالهای 2010 و 2011 با سرعت در سطح سیاره زحل حرکت میکرد، احتمالا پس از گردش در اطراف این سیاره با دنباله خود برخورد کرده است.
دانشمندان تا پیش از این با چنین پدیدهای که یک توفان از خود تغذیه کند، روبرو نشده بودند و هنوز توضیح قابل توجهی در مورد افول توفان در زمان مواجهه سر و انتهای آن با یکدیگر وجود ندارد.
این توفان غولپیکر یکی از «نقاط عظیم سفید» سیاره زحل بوده که در هر سال زحل که برابر با 30 سال زمینی بوده، آغاز میشود.
جدیدترین توفان این سیاره در اواخر ژانویه 2011 اطراف سیاره را در برگرفته و در نهایت حدود 150 هزار کیلومتر از شمال تا جنوب رشد کرد که در نهایت در اواخر ماه ژوئن همان سال پایان یافت.
این تندباد یکی از طولانیترین توفانهای مشاهده شده در زحل بود و همچنین اولین موردی بود که توسط یک فضاپیمای مداری بطور نزدیک مورد بررسی قرار میگرفت.
این پژوهش در مجله Icarus منتشر شده است.
مجموعه تصاویر بزرگترین توفان سیاره زحل از زمان آغاز
لایههای ابر متفاوت بزرگترین توفان سیاره زحل
الگوهای باد در یک گردباد چرخشی ساعتگرد پس از پایان توفان
گازهای رنگارنگ و ستارههای درخشان در این عکس گرفته شده بوسیله تلسکوپ هابل از "ابر بزرگ ماژلانی" تصویری زیبا از فضا آفریدهاند.
"ابر بزرگ ماژلانی" یک کهکشان اقماری کهکشان "راه شیری" است. این ناحیه زاینده ستاره که در این عکس دیده میشود، LHA 120-N 11 نامیده میشود.
یک سیارک با عرض 275 متر در جدیدترین مجموعه گذرهای نزدیک اجسام آسمانی از کنار زمین، امروز (چهارشنبه) به نزدیکی زمین خواهد رسید.
دانشمندان برای امروز هرگونه امکان برخورد سیارک آپوفیس را رد کردهاند اما احتمال کوچکی وجود دارد که این فرصت در سال 2036 برای این سیارک بوجود بیاید.
امسال این سیارک که نام خود را از یک شیطان اساطیری مصر گرفته، از فاصله 14 میلیون کیلومتری به زمین نزدیکتر نخواهد شد.
دانشمندان از این مواجهه برای ارتقای برآوردهای خود از میزان خطرناک بودن این سنگ آسمانی استفاده خواهند کرد.
دانشمندان ناسا محاسبه کردهاند که اگر این سیارک با زمین برخورد کند، یک انفجار معادل با قدرت بیش از 500 مگاتن تیانتی ایجاد خواهد کرد.
در مقابل، قدرتمندترین بمب هیدروژنی منفجر شده در زمین تنها 57 مگاتن انرژی آزاد کرده بود.
انتظار میرود سیارک آپوفیس در سال 2029 در فاصله بسیار نزدیکی از زمین در 30 هزار کیلومتری سیاره قرار گرفته که درون مدار ماهوارههای ارتباطی زمین خواهد بود.
مدلهای کنونی یک برخورد احتمالی این سیارک با زمین را برای سال 2036 پیشبینی کردهاند. هنگامی که این سیارک در سال 2004 کشف شد، دانشمندان احتمال برخورد آن را در سال 2029 یک در 45 محاسبه کردند.
پیشبینیهای ارتقا یافته البته احتمال این تهدید را کمتر کرده است.
جدیدترین مواجهه این سیارک با زمین در حدود نیمههای شب بوده و علاقهمندان میتوانند این رویداد را بطور آنلاین در وبسایت Slooh مشاهده کنند.
کنجکاو
رصد خسوف نیمسایه ای 8 آذر در انجمن نجوم ستاره غرب شهرستان تویسرکان
[ چهار شنبه 15 آذر 1391برچسب:خسوف نیمسایه ای 8 آذر ,
] [ 17:39 ] [ زهرا ][
بارش شهابی جباری از جمله بارش های شهابی نسبتا پر شهاب در طول سال است و بدلیل اینکه هنوز هوا چندان سرد نشده مشتاقان زیادی دارد. این بارش شهابی از 10 مهر تا 16 آبان هر سال فعال میشود ولی اوج بارش در همان 29 مهر است.
نرخ ساعتی سرسویی یا همان Zenithal Hour Rate) ZHRدر این بارش شهابی حدود 30 شهاب در ساعت است. البته در هر بارش این مقدار ممکن است متفاوت باشد.
منشا این بارش شهابی دنباله دار معروف هالی است که هر 75 سال از نزدیک مدار زمین عبور میکند. در اصل منشا هر بارش شهابی دنباله دار است که خود نیز از اجرام سرگردان منظومه شمسی اند که در هنگام نزدیک شدن به خورشید در صورتی که از نزدیک مدار زمین هم عبور کنند قسمتی از آنها تکه تکه شده و در مدار زمین بجا می مانند و زمانیکه زمین مجددا از آن قسمت مدار عبور کند در اثر جاذبه زمین به سمت آن سقوط کرده و در جو می سوزند.
پس تا زمان هست بدنبال محل رصدی خود باشید. این پدیده نجومی را در خارج از شهرها بهتر میتوان دید. امسال وضعیت ماه بسیار ایده آل است. چون تا زمان بالا آمدن کانون بارش ماه غروب کرده است. این بارش را از دست ندهید !!!
در شامگاه فردا یکشنبه سیاره مشتری نیز در کنار کانون بارش شهابی جباری خواهد بود که منظره دیدنی را پدید خواهد آورد
[ یک شنبه 30 مهر 1391برچسب:بارش شهابی جباری , سیاره ی مشتری,
] [ 13:50 ] [ زهرا ][
اعتدال: خورشید از انقلاب تا انقلاب
آنالمای اتریشی
[ یک شنبه 2 مهر 1391برچسب:انالمای اتریشی, خورشید , انقلاب تابستانی , انقلاب زمستانی,
] [ 17:1 ] [ زهرا ][
ماه طی ماه آگوست دو بار کامل خواهد شد که نخستین ماه کامل در تاریخ یکم این ماه و دومین ماه کامل نیز که آبیرنگ به نظر خواهد رسید، در 31 آگوست قابل مشاهده خواهد بود.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بر اساس سالنامهها و تقویمهای نجومی هنگامی که دو ماه کامل در یک ماه تقویم وجود دارند، دومین ماه کامل "ماه آبی" خوانده میشود. در آن شب ماه کامل با ماههای کامل دیگر تفاوتی ندارد اما تحت شرایط خاص تغییراتی در رنگ آن رخ میدهد.
پس از وقوع آتشسوزیهای جنگلی یا فورانهای آتشفشانی ماه میتواند رنگ آبی یا حتی بنفش کمرنگ به خود بگیرد. ذرات دوده و گرد و غبار که در جو زمین انباشته شدهاند، میتوانند گاهی اوقات ماه را آبیرنگ کنند. برای نمونه، در اواخر سپتامبر 1950 میلادی دود ناشی از فعالیت آتشسوزیهای عظیم جنگلی در غرب کانادا منجر به خلق یک ماه آبی رنگ در شرق آمریکای شمالی شد. پس از فوران عظیم آتشفشان Mount Pinatubo در فیلیپین در جولای 1991 نیز گزارشاتی مبنی بر ماه آبی و حتی خورشید آبی مخابره شدند.
بار دیگر در تاریخهای یکم و سیویکم ماه ژوئن 2015 ساکنان زمین دوباره شاهد وجود دو ماه کامل در یک ماه منفرد خواهند بود.
ایسنا
[ جمعه 13 مرداد 1391برچسب:ماه ,
] [ 11:33 ] [ زهرا ][
مجله نشنال جغرافی این هفته با ارائه تصاویری زیبا، میدان مغناطیسی طوفان خورشیدی، زمستان مریخی و نیمه پنهان ماه در تلاقی با سیاره مشتری به معرفی بهترین تصاویر نجومی پرداخته است.
برداشت دوگانه
به گزارش خبرگزاری مهر، این تصویر روان پریشانه از خورشید توسط رصدخانه دینامیک خورشیدی ناسا با ترکیب دو عکس در روز 12 ژوئیه گرفته شده است.
این تصویر با روی هم قرار دادن یک تصویر ماواری بنفش شدید از جرقه های خورشید در مگنتوگرام نشان دهنده میدانهای مغناطیسی است. دانشمندان تصویر ترکیبی از یک منطقه فعال پیش از طوفان شدید خورشیدی گرفته اند.
براساس اعلام ناسا، چنین تصاویر ترکیبی می تواند به دانشمندان کمک کند که ماهیت و علل این طوفانها را بیشتر درک کنند.
روز سبز
بازوی رباتی Canadarm2 ایستگاه بین المللی فضایی آرام در روی یک شفق سبز جنوبی قرار گرفته است. این تصویر روز 15 ژوئیه از ایستگاه فضایی گرفته شده است.
این بازوی 17 متری از سال 2001 فعال شده و برای ساختار ایستگاه فضایی و عملکرد آن ضروری است.
نیمه پنهان ماه
این تصویر از ترکیه گرفته شده است، هلال ماه تقریبا روز 15 ژوئیه طی یک مقارنه مشتری را پوشانده است در این نوع تلاقی ها به نظر می رسد که اجسام آسمانی به یکدیگر در آسمان نزدیک شده اند.
تلاقی تنها به چشم ما می رسد. اجسام فلکی در نتیجه موقعیت زمین در فضا در یک خط به نظر می رسند اما حقیقت امر این است که آنها به هم نزدیک یا دور نمی شوند.
مادون قرمز
این تصویر که روز 18 ژوئیه توسط ماهواره ترا ناسا گرفته شده و از طریق ترکیب 14 طیف نوری از مادون قرمز تا قرمز و تا سبز تشکیل شده است. نتیجه این تصویر با رنگ غیر واقعی شده که منطقه کیتیکمئو کانادا را به تصویر کشیده است. دره های عمیقی که پیشتر از یخ پوشیده شده بودند و اکنون پر از آب شده اند و دریاچه ها و جریانهای رودخانه ای را شکل داده اند.
مسیرهای قرمز وسیع نشان دهنده زندگی گیاهی است و سایه های کم رنگ تر به رنگهای آبی، سبز، قهوه ای و سیاه نشان دهنده رسوبهای متغیر است.
فانوس سبز
در روز 18 ژوئیه شفقها ایستگاه تحقیقاتی کنکوردیا را در قطب جنوب روشن کردند، این نقطه یکی از دور افتاده ترین نقاط روز زمین است. به رغم این که این منطقه بسیار دور دست به نظر می رسد اما الکساندر کوما و اردیک بوداکس این تصویر را از فاصله یک کیلومتری آن ثبت کردند.
زمستان مریخی
دیواره های دهانه های برخوردی مریخ در نیم کره جنوبی این سیاره در نتیجه یخهای دی اکسید کربنی شبیه سفال شده است، این تصویر 18 ژوئیه دوربین HiRISE توسط مدارگرد اکتشافی مریخ گرفته شده است.
چنین ساختارهایی در مریخ متداول است، یخی که در این تصویر به رنگ آبی دیده می شوند در این تورفتگی ها ایجاد می شوند.
حرکت مریخ در امتداد یک حلقه رتروگراد در تصویری ترکیبی که از 40 برداشت بین اکتبر 2011 و ژوئیه 2012 گرفته شده یک مسیر فلکی را نشان می دهد. حلقه رتروگرد زمانی رخ می دهد که مدار یک سیاره مسیر برعکس را طی می کند.
[ چهار شنبه 4 مرداد 1391برچسب:شفق های قطبی , خورشید ,ماه,
] [ 11:36 ] [ زهرا ][
سوسوی ستارگان آسمان در التهاب انتظار فرج توست
پس بیا و آسمان و زمین را گلستان کن که این خانه ، خانه توست
امشب ز كَرَم حق گُهرى داد به نرجس وز برج ولايت قمرى داد به نرجس
خوش باش كه حق بال و پرى داد به نرجس برخيز كه زيبا پسرى داد به نرجس
[ چهار شنبه 14 تير 1386برچسب:نیمه شعبان , ولادت امام زمان (عج),
] [ 15:30 ] [ زهرا ][
فضانوردان در سفینه آپولو 17 در سال 1972 مشهورترین عکس از کره زمین را از فضا گرفتند که "مرمر آبی" نامیده شد. از آن هنگام تصاویر بسیار دیگری از سیاره ما از دیدگاه ماهوارهها منتشر کرده است، از جمله این "مرمر سفید".
معمولا تصاویر "مرمر آبی" بر نیمکره غربی یا شرقی متمرکز است. اما این تصویر که "مرمر سفید" نامیده شده است، اینگونه نیست. این تصویر که از ماهواره "سومی انپیپی" (Soumi NPP) ناسا گرفته شده است تصویر کره زمین را از راس شمالی به پایین گرفته است.
قطب شمال یخزده در میان ابرهای پیچاپیچ به همراه اروپا، آسیا و شمال آفریقا تا میانه کره زمین در این تصویر دیده میشود.
ایسنا
[ جمعه 2 تير 1391برچسب:مرمر سفید,
] [ 18:59 ] [ زهرا ][
ساعت 3:39 بامداد امروز (به وقت ایران)، خورشید به نقطه انقلاب تابستانی رسید و باعث شد که امروز (اول تیر) طولانیترین روز سال شود. در مناطق قطبی، این پدیده باعث وقوع خورشید نیمهشب و تاریکی مطلق شد.
در این تصویر که بابک امینتفرشی، عکاس ایرانی از شمال نروژ و حوالی نیمهشب گرفته، خورشید را میبینید که موازی افق در حال حرکت است. این پدیده به این دلیل اتفاق میافتد که در روز اول تیرماه، خورشید برای تمام مناطقی که در عرضهای بالاتر از 66.5 درجه قرار دارند، در تمام طول شبانهروز بالای افق قرار میگیرد و عملا به جسمی دورقطبی (پیراقطبی) تبدیل میشود. دلیل این پدیده انحراف محور دوران زمین به اندازه 23.5 درجه نسبت به صفحه مداری (دایرهالبروج) است.
به طور مشابه، دیشب در مناطق قطبی نیمکره جنوبی طولانیترین شب یلدای زمین اتفاق افتاد و خورشید اصلا طلوع نکرد. انحراف 23.5 درجهای مدار زمین سبب شده است توالی فصول در دو نیمکره شمالی و جنوبی زمین برعکس باشند. این پدیده در حوالی قطبهای شمال و جنوب جغرافیایی زمین به اوج خود میرسد، به طوری که در آنها شش ماه روز دائم و شش ماه شب دائم اتفاق میافتد.
هرکدام از این لکههای سیاه دو برابر زمین هستند!
لکه خورشیدی 1504 که فورانهای متعدد آن در هفته گذشته باعث پدیدآمدن شفقهای قطبی متعدد در 27 و 28 خردادماه جاری در مناطق قطبی زمین شد، در این تصویر جالب از فرانسیس ادموند به خوبی دیده میشود.

|
صلح یک رویا نیست
باشد که ساکنان زمین 105سال دیگر به دور از هر جنگ و ستیز گذر زهره را به نظاره بنشینند
هفدهم خرداد ماه سال یکهزار و سیصد و نود ویک خورشیدی
[ چهار شنبه 17 خرداد 1386برچسب:گذر زهره ,17خرداد 91,مهمترین رویداد نجومی سال 91,
] [ 20:56 ] [ زهرا ][
علاقهمندان نجوم در سراسر جهان، به تماشای یکی از پدیدههای نادر آسمانی پرداختند که تا 105 سال دیگر اتفاق نخواهد افتاد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، پدیده گذر سیاره زهره از برابر خورشید در روزهای سهشنبه و چهارشنبه(16 و 17 خرداد) در اقصی نقاط جهان قابل مشاهده بود.
گذرهای زهره در جفتهای هشت ساله با فاصله دورهای بیش از یک قرن رخ میدهند. در طول این گذر، سیاره زهره مانند یک لکه سیاه گرد از برابر چهره خورشید عبور میکند.
برای ستارهشناسان این گذر تنها یک منظره نادر سیارهای نیست بلکه همچنین یکی از رویدادهایی است که آنها امیدوارند بتواند اشتیاق جمعی را در مورد جهان و جایگاه زمین در آن برانگیزد.
در حالی که که ستارهشناسان از جدیدترین فناوریها برای ثبت این گذر استفاده کردهاند، دون پتیت، فضانورد آمریکایی در ایستگاه فضایی بینالمللی به ثبت تصاویر از این رویداد و به اشتراک گذاشتن آنلاین آنها پرداخته است.
زمان مشاهده گذر سیاره زهره از برابر خورشید در مناطق مختلف جهان:
لندن: 5:37
پکن: 6:10
قاهره: 6:38
توکیو: 7:10
سیدنی: 8:16
اوکلند: 10:15
در همین حین به علاقمندان هشدار داده شد که تنها با تلسکوپهای دارای فیلتر مناسب یا عینکهای مخصوص خورشیدگرفتگی به این رویداد نگاه کنند.
در زمان این گذر، تلسکوپ فضایی هابل از ماه برای رصد این رویداد استفاده کرده است. این تلسکوپ قادر به مشاهده مستقیم خورشید نیست از این رو از ماه به عنوان یک آینه برای ثبت نور بازتابی خورشید استفاده شد.
محققان سپس به جدا کردن بخش کوچکی از نور عبوری از جو سیاره زهره میپردازند. در این نور میتوان نشانههایی از ترکیبات جوی زهره را شناسایی کرد. دانشمندان قصد دارند با این شیوه به مطالعه جو سیاره زهره و در نهایت سیارات فراخورشیدی بپردازند.
سیاره زهره (ناهید) که از حرارت بسیار بالایی برخوردار است، یکی از دو همسایه زمین بوده و از نظر اندازه به قدری شبیه به زمین است که دانشمندان بارها این دو را دوقلو خواندهاند. با این حال در زمان گذر آن از برابر خورشید، از منظر زمین به صورت یک نقطه سیاه خواهد بود.
این هفتمین گذر قابل مشاهده از زمان پیشبینی این پدیده توسط یوهانس کپلر، ستارهشناس آلمانی در قرن 17 میلادی است. به دلیل شکل و سرعت مدار زهره دراطراف خورشید و ارتباط آن با سفر سالانه زمین، این گذرها به شکل جفت در دورههای بیش از یک قرن رخ میدهند.
ناسا از مرکز بازدید گودارد در مریلند به تماشای این رویداد نادر با تلسکوپهای خورشیدی خود نشست.
این گذر در یک دوره شش ساعت و 40 دقیقهای اتفاق میافتد. میزان نمایش این رویداد بستگی به جهت خورشید در منطقه مورد مشاهده و آبوهوا دارد.
گذر زهره از برابر خورشید در آسمان کانزاسسیتی
عبور سیاره زهره از بخش راست بالای خورشید از منظر پارک اجواتر در کلیولند
تصویر با فیلتر قرمز از آغاز گذر سیاره زهره از برابر خورشید در پارک اورلند کانزاس
گذر سیاره زهره از برابر خورشید از دیدگاه رصدخانه دینامیک خورشیدی
تصویر با وضوح بسیار بالای رصدخانه دینامیک خورشیدی از نقطه تاریک زهره در مرکز چهره خورشید
عبور نزدیک زهره از برابر چهره سوران خورشید
رویداد گذر سیاره زهره از برابر خورشید در پارک اجواتر در کلیولند
چشماندازپکن از عبور سیاره زهره از برابر خورشید
منظره خورشید با نقطه سیاه زهره در برابر آن از نیویورک
چهره ابرآلود خورشید در نیویورک و چشماندازه عبور زهره از برابر آن
ثبت چهره خورشید و سیاره زهره در نزدیکی آن از دیدگاه رصدخانه دینامیک خورشیدی
زهره در چهره آتشین خورشید
منظره گذر زهره از برابر خورشید در نیویورک
سیاره زهره در سمت راست بالای خورشید از میان یک عینک خورشیدگرفتگی در کویتوی اکوادور
منظره عبور زهره از برابر خورشید در هاوانا
گذر نقطه کوچک سیاره از برابر صفحه بزرگ طلایی خورشید در ساحل ویرجینیا
ایسنا
[ چهار شنبه 17 خرداد 1386برچسب:گذر زهره ,17خرداد 91,مهمترین رویداد نجومی سال 91,
] [ 20:48 ] [ زهرا ][
قطع کابل های فیبر نوری باعث توقف پوشش زنده ناسا از گذر ناهید از مقابل خورشید در یکی از بهترین مناطق رصدی جهان شد.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه ماتارانکا در شمال استرالیا یکی از دو منطقه رصدی در خارج از آمریکا بود که ناسا برای پوشش زنده رویداد تاریخی گذر ناهید انتخاب کرده بود؛ اما در اثر بی دقتی کارگران جاده سازی، کابل های فیبر نوری بعد از ظهر روز سه شنبه دچار آسیب شد که این مساله باعث قطع اینترنت و خطوط تلفن و به تبع آن توقف پوشش مستقیم گذر ناهید از این منطقه در وب سایت ناسا شد.
سخنگوی شرکت مخابرات منطقه اعلام کرده است که این مشکل تا بعد از ظهر روز چهارشنبه بر طرف نخواهد شد.
گذر بعدی ناهید از مقابل خورشید 105 سال آینده (سال 2117 میلادی) روی خواهد داد.
[ چهار شنبه 17 خرداد 1386برچسب:گذر زهره ,17خرداد 91,مهمترین رویداد نجومی سال 91,
] [ 20:45 ] [ زهرا ][
[ چهار شنبه 17 خرداد 1386برچسب:اولین تصاویر از خال سیاه خورشید, 17خرداد91, گذر زهره,
] [ 11:22 ] [ زهرا ][